Morgonqvisten.blogg.se

Blåbärsbuskeräddningen

Publicerad 2018-11-05 13:47:58 i Trädgården, Vardagsliv,

I somras kom jag över några riktigt risiga blåbärsbuskar från jobbet för en billig peng med förhoppning på att jag skulle kunna rädda dem. De var riiiktigt risiga, bara några enstaka grenar och brunbrända löv istället för en tät buske och gröna löv, och när jag tog ur dem från krukan fanns det så gott som inga rötter över huvud taget.

   Så jag passade på att experimentera lite: Jag borstade bort all jord från rötterna och planterade om dem: alla blåbärsbuskarna fick en rejäl nedklippning så det bara återstod 10-15 cm över jordytan, även de återstående rötterna fick en minimal trim i rotändarna för att stressa plantan att snabbt sätta nya rötter. Sedan gjorde jag tre olika jordblandningar: Rhododendronjord+täckbark, rhododendronjord+sågspån och rhododendronjord+aska (Aska är ofta basiskt och passar i vanliga fall inte surjordsväxter men ibland måste man få experimentera lite ;) ) och toppade med ett tjockt lager av spån, bark och aska på representative jordblandning.

   Det visade sig sedan att de buskar som planterats i blandningen med sågspån hade gjort bäst ifrån sig: Nästan alla hade tagit sig, gjort nya fina rötter och skjutit nya skott. Täckbarksblandningen hade hyfsat resultat med ungefär hälften och helt ok tillväxt. Och ja, de buskar som planterats i aska hade inte alls tagit sig bra där det bara var en enda som hade tagit sig med nåt enstaka blad;)

 

Efter ett par veckor började det komma lite nya blad på blåbärsplantorna
 
 Dessa var de som inte tog sig i experimentet, ni ser hur lite rötter det fanns på plantorna när jag fick tag på dem.
 
 
 
 

 Superfint resultat med sågspånet :D

 

 

 

Om

Min profilbild

Annie

Jag tycker om att fotografera, hästar, påta i trädgården och brinner för miljöfrågor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela