Morgonqvisten.blogg.se

Ympningsresultatet

Publicerad 2019-06-08 08:03:58 i Trädgården, Vardagsliv,

För några veckor sedan testade jag att ympa in lite nya äppelsorter i våra grannars Alice-äppelträd. Jag har aldrig ympat in direkt i träd innan och det blev lite blandade resultat när jag gick för att kontrollera ymparna häromdagen. Generellt har jag använt mig av mattkniv, ympkniv, sekatör, plastpåsar, vattenfast penna att skriva sortnamn med, frystejp, parafilm och köpeympvax (nuförtiden, mitt hemgjorda ympvax blir konstant uppäten av fåglar, helt värdelöst 😅)
 
Här har vi den som failat värst, Stor Klar Astrakan och parafilm: tyvärr har parafilmen spruckit och ympvaxet glidit bort från snittytor vilket har torkat ut ymparna. testade att lägga på lite extra vax så får vi se vad som händer.
  
Här har vi en annan med Stor Klar Astrakan som har klarat sig bättre trots att parafilmen har spruckit och ympvaxet runnit från snittytorna. Jag applicerade lite mer vax och hoppades att jag inte störde ymparna för mycket.
 
Vi är inte helt hundra på vad detta är för sorts äpple som jag hade ympris till men jag gissade på Rödluvan. Jag var lite tveksam till först om det skulle ta sig då ympriset såg så torrt ut, men nog minsann om inte dessa har tagit sig bäst!
 
 
Denhär ympen har solklart bäst resultat! Här tog min parafilm slut (jag har jääättemycket parafilm, men jag hade tagit med mig för lite över till grannen) så jag körde på med frystejp för att fästa ymparna istället. Det blev super! Spricker inte för tidigt som parafilmen gjorde (inser att den passar bättre till småympar än till stora grenar då de "expanderar" mer än vad de små gör vilket får parafilmen att spricka snabbare, för det ska den göra med tiden så det är inget fel i det).
 
 

Om

Min profilbild

Annie

Jag tycker om att fotografera, hästar, påta i trädgården och brinner för miljöfrågor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela