Morgonqvisten.blogg.se

Blåbärsticklingar i sågspån – Ett helt ovetenskapligt experiment

Publicerad 2020-07-22 22:14:59 i Trädgården, Vardagsliv,

Då jag vid tidigare tillfällen lyckats rota skruttiga rea-blåbärsplantor med lite till inget rotsystem alls tack vare spån så fick jag en idé häromdagen: Tänk om man skulle lyckas lika bra att rota sticklingar i spån? Jag har nu då, helt ovetenskapligt, tagit sommarsticklingar av olika blåbärsbuskar och stoppat dessa i en blandning av typ 50-70 % sågspån och resten rhododendronjord. Dessa befinner sig nu i lösgodislådor med lock och med undervärme, extralyse och med god luftfuktighet med vattensprayflaska.

Jag har kikat mycket på Youtube på hur det vanligtvis går till när folk förökar blåbärsbuskar med sticklingar och ser majoriteten använda sig av rotningshormoner. Rotningshormoner hjälper sticklingarna ofantligt med rotbildningen och vill du ha säkert resultat är det rotningshormon man ska köra med. Jag har ingenting emot rotningshormoner på det sättet, men en del av mig kan inte låta bli att tycka att det är lite fusk(hehe ;D) därför vill jag hitta ett sätt att få fram rotade sticklingar utan hormoner. Experimentet blir ingen stor förlust för mig om jag inte lyckas utan detta är mest för att främja min nyfikenhet.

 
 
Det har nu gått ca 5 dagar in på experimentet, sorterna jag har använt mig av är: en okänd blåbärssort från min systers trädgård, 'Berrybux' (en liten kompakt sort (angustifolium har jag för mig) som liknar buxbom i formen) och 'Chanticleer' (en blåbärssort jag blivit helt fanatisk i där bären har lagom syra och lagom sötma med en hint av dendär vilda blåbärssmaken(corymbosum?)). Chanticleer-sticklingarna ser lite tveksamma ut redan, en riktig diva verkar den sorten vara, men resten ser ut att ha klarat sina första 5 dagar än så länge. 5 dagar är ju såklart allt för tidigt att utvärdera sticklingarna redan.

Jag är förbannat nyfiken av mig, alldeles för nyfiken och jag är rädd att det som ska bli mitt fall är att jag pillar och plockar upp sticklingarna allt för tidigt. Jag ska försöka att låta bli dem, att inte pilla på dem på minst 60 dagar åtminstone, men jag räknar med att se ett tydligt resultat av experimentet om ca 100 dagar.

Blir det bra måntro eller bara en superflopp?


Läs mitt tidigare experiment med sågspån och blåbärsbuskar här--> https://morgonqvisten.blogg.se/2018/november/blabarsbuskeraddningen.html

 

 

Om

Min profilbild

Annie

Jag tycker om att fotografera, hästar, påta i trädgården och brinner för miljöfrågor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela