Morgonqvisten.blogg.se

Blåbärssticklingar utan rotningshormon - så gick det

Publicerad 2021-09-13 13:52:12 i Trädgården, Vardagsliv,

Så var det dags! En liten uppdatering på blåbärssticklingarna, jag vet att det varit ett gäng som väntat på ett inlägg men nuså!

 

 

Dessa  var några av de metoder som jag testade:

 

  • Klassisk inomhusuppdrivning m extra värme, ljuse och påse om plantorna som håller fukten till bladen.

    Javisst, det gick snabbt; Löven bröt ut ganska snart efter att de planterats och sticklingarna såg mycket fina ut. Men det var mycket jobb, minst en gång om dagen fick jag spraya med vattenflaska för att bladen skulle vara nöjda och inte säcka ihop, dessutom var det mycket viktigt att hålla påsen som höll fukten på plats om sticklingarna lagom stängd. Och tyvärr så glömde jag såklart en dag att stänga till påsen ordentligt så när jag kom hem efter helgen såg de inte alls glada ut. Dessa drog jag upp och slängde, de hade dock bildat fint kallus men jag avgjorde att det ingenting att spara på då det helt enkelt blev för myckey jobb, jag tappade tålamodet med dessa, så jag gjorde ingen ny omgång inomhussticklingar.

 

  • förgroddning av kallus i skafferi (i ihoprullad plastpåse, I krukor mm.)

    Majoriteten av av sticklingarna som var i skafferiet, både de i kruka och i den ihoprullade påsen fick åtminstone liiite kallusbildning MEN sen var det omplanteringen som stökade till det. Det blev för stor omställning att flytta ut dem från skafferiet och plantera om dem i ett varmare och ljusare klimat, tyvärr så stupade majoriteten, de kvarvarande från kallskafferiet var i dålig kvalitet och då jag inte tålamod att vänta på så dessa kasserade jag.

 

  • Vintersticklingar i kruka utomhus

    Dessa har jag ansträngt mig minst med-och lyckats bäst med! Inget vatten som behövde sprutas på när bladen slog ut eller dylikt, bara se till att jorden varit lagom fuktig under våren och att plantorna stått skyddade i skugga.


Det har tagit LÅNG tid, det förnekar jag inte. Jag har förbannat dåligt tålamod, som jag sagt, och har ryckt och pillat i sticklingarna allt för mycket för att jag varit sjukt nyfiken om det kommit rötter eller inte. De såg ut att stå väldigt stilla ett tag, långt in på våren, men de torkade aldrig ut och de hade fin färg i barken så jag gav aldrig upp hoppet på dem, och trots att jag ryckt och lyft i sticklingarna så – tadaa!

 
 
Reka 'Reka'n! Där var det rötter minsann! Inget jättekraftigt rotsystem på någon av dem dock om jag ska vara ärlig men det finns där. Här hade det säkert ett rotningshormon hjälpt till med att skapa större och kraftigare rötter snabbare ;)

 

 

Så nu har alla med rötter och liv i blivit omplanterade, även de som bara har fått lite kallus har hamnat i ren naturell torv, och nu ett par veckor senare har till och med nya knoppar börjat dyka upp på många av sticklingarna! Väldigt lovande!


Och ni hönni ska ni få höra: Jag VET att jag skulle fått ett bättre resultat om jag inte hade varit så jääääkla nyfiken av mig och lyft på sticklingarna jämnt och ständigt och stört dem, kan nog vara så fräck och säga att jag nog hade fått ett gott resultat på 65-80% rotade sticklingar, för alla av mina vintersticklingar hade i början kallusbildning!


Nu då? Nu tycker jag att jag är ganska nöjd med mina blåbärsexperiment för tillfället, jag kommer säkert köra på något mindre experiment till sommaren igen men inget jag kommer följa upp hardcore :)

En kort genomgång på listan med tips till mig själv som jag skrivit i ett tidigare inlägg:

  •  Ha spånblandad rhododendronjord, ca 50/50 - Fungerat bra!
  • Göra 12-15 cm långa sticklingar som man inte tycker ner för djupt i jorden. Även testa göra klacksticklingar. - Både klacksticklingar och stamsticklingar har tagit sig!
  •  Skära ett snett snitt i botten för vattenupptagning, skära bort knopparna på den delen som kommer under jorden så det finns mer platser för rotbildning längst med stammen. Eventuellt ett vertikalt litet snitt under noderna. (Teori: Sår i stammen som lockar till sig kallus-bildning och underlättar rotning?) - I vissa fall har jag sett kallusbildning i såren längst med stammen men jag tycker inte det har varit någon jättestor skillnad utan det bästa än så länge har varit ett långt snett snitt på båda sidor under en nod.
  •  Ha varje stickling i separata krukor (som innan) för att undvika eventuellt rottrassel med andra sticklingars rötter. - Yes funkar prima!
  •  Placera varmt men inte soligt, vid en vägg eller dylikt. (som min ena testlåda med sticklingar som fick fina skott) 
  • Inte spraya vatten. Ingen värmematta - Funkar på vintersticklingarna utomhus!
  • Försöka vattna så sticklingarna får vatten underifrån  -  Har upplevt mindre röta på sticklingarna på detta vis så -yes!

 

 




Om

Min profilbild

Annie

Jag tycker om att fotografera, hästar, påta i trädgården och brinner för miljöfrågor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela