Morgonqvisten.blogg.se

Ett odlingsår i bilder

Publicerad 2019-01-21 10:00:00 i Trädgården,

2018
 
 
Liten trädgårdsvy i början av januari.
 
 
 
"Frön" från ärtfamiljen; bondbönor, störbrytoböna, rosenböna och sockerärtor som vi fick över/samlade från våran odlingslott 2017.
 
 Tyvärr drabbades jag av en dålig jord som brände mina sådder. Upp till hjärtbladen och första karaktärsbladen gick bra men sedan gav många av sådderna upp helt, skrynklade ihop eller fick "bränningar" i bladen.
 
 
 Även kålplantorna fick sig en törn. Solrosplantorna jag hade dog bort helt :(
 
Slingerkrassen var inte heller så glad. Jag trodde att sjukan berodde på att jag blötte mina krassefrön innan sådd, men då det även visade sig på bönorna och ärtorna och senare på alla andra av mina sådder luskade jag fram att det måste vara jorden som varit för skarp/för mkt kväve. Ett bakslag när man inte använder såjord. 
 
 Torrt torrt TORRT! och övervuxet på sina ställen ;)
 
Mycket ledsen savoykål. Växterna har såklart inte mått bra av den minimala vattengivan och jorden har såklart varit väldigt svår att "vattna upp" när väl bevattning skett. och det enda som funnits till hands som jordtäckningsmaterial har varit några enstaka ogräs som inte hjälpt hålla fukten kvar i jorden så värst mycket.
 
 En grej som jag märkte som dock gick ovanligt bra iår var alla sticklingsprojekt! Värmen har nog varit ett oförväntat bra tillskott till alla rotningsprojekt. Här sticklingar från jätteverbena.
 
Sticklingar och delade plantor i norrskugga vid stenmuren.
 
Och folk har väl knappast missat att iår har verkligen varit ett äppelår. Här fick jag köra en snabb lösning på några grenar med fläkningsrisk i bara farten när jag hade svängarna förbi trädgården ;) Trädgårdsmöblerna dög som stöd, man tar det man har! Trots att jag gallrat trädet blev det ändå ofantligt tungt på grenarna. 
 
De flesta ur bönsådden fick en förjäklig start som sagt, jag valde ändå att plantera ut det lilla jag hade, och tro det eller ej, de klarade sig oväntat bra trots den olidligt varma sommaren vi hade. De fick MINIMALT med vatten under sommaren i kombination med lite gräsklippsteckning på jorden...
 
 Men KOLLA vad bra det blev :D så glad att bara någon enstaka planta kan leverera så mycket! :D Bönan heter 'Blauhilde'. Och regardez les äppelträd i bakgrunden :D 
 
Så började regnet komma tillbaka så smått. Kålen började ta sig fint, iår lyckades mina broccolisar och levererade många fina knoppar :)
 
Lite gröngkål och savoy i ett orensat grönsaksland :) 
 
Här syns det kanske inte så mycket men detta är sticklingar från en ros från en butiksköpt bukett med rosor :)  
 
Min kära frösådd av liten rosenkvitten från Capellagården som hade en lovande start men tyvärr torkade bort och dog ca 95% av dem 😥 vi får hoppas att de återstående överlever vintern.
 
 
Nu är det dags att börja kika på 2019 års odlingår :)
 
// Annie
 

Om

Min profilbild

Annie

Jag tycker om att fotografera, hästar, påta i trädgården och brinner för miljöfrågor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela