Morgonqvisten.blogg.se

Hundra sticklingar av olika slag

Publicerad 2021-03-09 12:13:34 i Trädgården, Vardagsliv,

Nu hönni, nu har jag gett mig på dedär blåbärssticklingarna igen! Jag har följt min plan från i höstas med korta sticklingar och med torv+sågspånsblandning som rotningsmedium, sedan har jag placerat ut dem på lite olika ställen: en omgång i vedboden där det är mörkt och lite svalt (men med temperaturförändringar beroende på utetemperaturen) en omgång rakt ute i trädgården i halvskugga och en omgång i kallskafferiet där det är mörkt och ca 7-10 grader ganska konstant. De i skafferiet och i vedboden väntar jag på att knopparna ska vakna till litegrann så ska jag kika på om de bildat kallus, sen åker de ut på en skuggig plats i trädgården.
 
 
Åkte till trädgården i omgångar och hämtade lite material i taget. Inga jätteoptimala sticklingskvistar med äldre ved men körde på det yngre kvistarna som jag gallrade ut. 
 
 
 
Både klacksticklingar och stamsticklingar blev det! Och såklart: bort med knopparna som kommer under jordytan.
 
 
 
 Minibild på ett litet rotsystem på en av blåbärssticklingar vid slutinspektionen i höstas, hoppas på bättre resultat om några månader!

 
En sneak på sticklingarna som finns i kallskafferiet
 
Sen har jag experimenterat med lite andra sticklingar av bland annat plommon (yes, plommon!) och blåregn i en metod där man rullar in själva sticklingarna, som när man rullar ihop en rulltårta typ 😁 (se ovan, brevid sticklingana i brätten).
 
 
 
Jag använde mig av en soppåse klippt på längden, la ut jorden på nästan hela ytan förutom längst ner och i kanterna, la sticklingarna rakt på jorden med lite mellanrum, vek upp plasten i "botten" och sen rullade ihop hela paketet - Som en rulltårta! Lite tejp i kanterna och så håller det ihop sig självt.
 
 
 
Och såklart har det blivit lite sticklingar av klassiska slag, pelargoner och palettblad bland annat. Iår har jag först och främst använt kokostorv+perlit och i vissa fall sand och det verkar funka fint än så länge 🤩 Palettbladen tar sig otroligt snabbt :D
 
 
Totalt har det blivit runt 60-70 tal blåbärssticklingar, 10- tal plommon, 10- tal blåregn och nåt dussin palettblad och pelargoner.
 
 
Nu återstår bara tid och tålamod! 

Om

Min profilbild

Annie

Jag tycker om att fotografera, hästar, påta i trädgården och brinner för miljöfrågor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela