Morgonqvisten.blogg.se

60 dagar, förhandstitt blåbärsticklingarna - det finns rötter!!

Publicerad 2020-09-22 22:10:02 i Trädgården, Vardagsliv,

Jag visste att detta skulle hända: jag har pillat på sticklingarna allt för tidigt. Jag sa ju det - jag har inget tålamod!
 
Tanken var att jag inte skulle pilla med sticklingarna förrän efter ca 90 dagar ungefär, för att inte förstöra nånting och för att kunna se ett bättre resultat. Men nu har jag ryckt upp och kollat in några stycken, fast jag lovade att jag inte skulle göra det 😅 Ah well, lets go!

Här är dem, lådorna med sticklingar. Bevittna! Jag försökte att inte bli allt för ivrig så plockade bara upp en eller två enstaka stickling ur varje låda. Det klarade jag åtminstone av, verkar det som.
 
Första lådan: Sorten Berrybux, en liten kompakt buske med buxbomsliknande utseende. Söta goda små bär i storlek med vilda blåbär. (V. angustifolium har jag för mig):
 
 Men kolla här då 😍 så jäkla kul! Rötter, små och sköra på denhär sticklingen. Sån tur att Berrybux faktiskt smakade bättre än jag trodde annars hade det inte varit så kul att ha sticklingar av en icke-god blåbär xD Toppade sticklingen i toppen litegrann och planterade om den.
 
 Och nu till andra lådan, sorten Chanticleer (Amerikanska blåbär, V. corymbosum), min nyupptäckta favorit med lagom syra och lagom sötma i smaken. 
 
 Inga rötter - MEN - det syns knappt men i det inringade området har jag klippt av en gren när jag gjorde sticklingen, i såret som uppkom finns det nu kallusbildning, sårövervallningen som är steget innan själva rötterna bildas. Dessa sticklingarna var långa och nertryckta i jorden så långt det går, tyvärr så blev det då inga rötter i botten, antagligen har jag tryckt sticklingen allt för långt ner i jorden så de fick bottenkontakt i krukan och det verkade de inte gilla. Kallusbildningen är lite längre upp på stammen som utmärkt.
 
Och tredje med en sort vi inte vet namnet på, ett amerikanskt blåbär åtminstone:
 
 Inga rötter, inget kallus och jag gissar att detta beror på ovanstående hypotes- sticklingen var för långt nerstuckna i krukan, detta är dock ett helt ovetenskapligt belägg. (förlåt, denhär bilden blev lite dålig).
 
 Dessa tre sorter har stått i en jordblandning av ca 50/50 rhodojord och sågspån, varje stickling hade en egen kruka och varje blåbärssort är indelad i godislådor med lock på (se första bilden) inomhus, placerade på värmematta som varit igång i perioder och sporadiskt, alltså inte hela tiden utan när jag var hemma endast (mattan värmde upp jorden i krukorna till ca 40 grader när den var igång som längst). De fick även extraljus och vattenduschningar minst 1 gång om dagen, fler gånger om värmemattan var igång... Kanske de långa sticklingarna tyckte det blev för hett om fötterna nu när jag tänker efter? 40 grader är ju ganska varmt liksom 😅
 
Jag gjorde några dagar senare två extra lådor med "De får sköta sig själva" sticklingar (jag låter de sköta sig själva utan att jag daltar och sköter om dem, helt enkelt) av sorten Bluecrop (dessa hade tyvärr inte rotat sig än, men ena lådan som jag hade placerat utomhus vid en varm vägg men inte i full sol, hade bildat finfina nya skott! Fotograferade inte när jag tog ut och kontrollerade dessa) och även en avläggare av sorten Chanticleer, samma 50/50 rhodojord-spån blandning till dessa.
 
Kolla in avläggaren:
 
 
 Kolla, riktigt med kallus längst snittet och även en liten rot! Jag plockade ju denna alderles för tidigt också, roten är i ett onödigt skört stadie men nu var det inget återvändo när jag väl öppnat jordpaketet 🙃 klippte av från moderplantan, klippte ner grenarna och planterade i en hög kruka med spånblandad jord. Hoppas den håller sig vid liv nu 🤞
 
Vad jag vill säga med detta helt enkelt är: Jag tror jag är på rätt riktning med mina teorier angående att blåbär inte alls behöver rotningshormoner för att skapa nya plantor, utan det handlar mer om teknik när man skapar sticklingarna.
 
Nästa steg i detta sticklingsexperiment då?

Tja, vänta de sista 30 dagarna, så det blir 90 dagar som jag planerade från början, innan jag plockar upp alla sticklingarna och undersöker dem grundligt och gör någon större utvärdering av detta experimentet.
 
Nu har jag inte planerat att göra en omgång sticklingar till förrän till våren igen, typ mars var nog tanken att jag skulle plocka nya sticklingar, men då tänkte jag att jag skulle göra såhär istället:
 
  •  Ha spånblandad rhododendronjord, ca 50/50 (som innan)
  • Göra 12-15 cm långa sticklingar som man inte tycker ner för djupt i jorden ( som jag skrev så hade jag tryckt ner några av mina sticklingar för långt ner i jorden så de fick bottenkontakt, dessa var svarta/hade röta i botten. Försökte få åtminstone 20 cm långa sticklingar, men nästa gång - kortare). Även testa göra klacksticklingar. (placerade i pluggbrätte/drivhus kanske?)
  •  Skära ett snett snitt i botten för vattenupptagning, skära bort knopparna på den delen som kommer under jorden så det finns mer platser för rotbildning längst med stammen. Eventuellt ett vertikalt litet snitt under noderna. (Teori: Sår i stammen som lockar till sig kallus-bildning och underlättar rotning?)
  •  Ha varje stickling i separata krukor (som innan) för att undvika eventuellt rottrassel med andra sticklingars rötter.
  •  Placera varmt men inte soligt, vid en vägg eller dylikt. (som min ena testlåda med sticklingar som fick fina skott)
  • Inte spraya vatten (nope, ska försöka låta bli, dessutom finns det inga blad på vårsticklingarna som behöver återfuktas ändå). Ingen värmematta (onödigt el-slöseri, we're going extreme here 😂)
  • Försöka vattna så sticklingarna får vatten underifrån (detta har jag inga belägg på men har sett betydligt bättre rotbildning hos andra sticklingar vid bottenbevattning än vattning ovanifrån) 
 
Och om jag skulle få för mig att göra sommarsticklingar igen senare under 2021 - Börja redan i juni!
 
Såklart så kan det också bero på att olika sorter har lättare att rota sig än andra. Berrybux hade ju verkligen överlägset mer rotbildning än de andra och om detta har med att det var- en annan sort - annan släkt- eller om det var för att - sticklingarna var kortare än de andra - vet jag inte, men det får man ju ha i baktanke vid nästa experiment.
 
Jag följer upp med en sista utvärdering om ca 30 dagar!
 

Om

Min profilbild

Annie

Jag tycker om att fotografera, hästar, påta i trädgården och brinner för miljöfrågor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela